¡Alma, María, alma! Maestras de la República: Emocionant projecció i col·loqui en la UGT-PV

El dimecres dia 2 de novembre, va tindre lloc la projecció de Maestras de la República en el Saló d’Actes de la UGT-PV.

20161102 UGT-PV Maestras de la República FCC2016

¡Alma, María, alma! una frase que es repeteix al llarg del documental, que don Manuel Cossío, pedagog de la Institució Lliure d’Ensenyament, repetia i recomanava a la mestra donya María Sánchez Argós, perquè treballara amb il·lusió, amb entusiasme, amb obstinació, amb ànima. Una frase que arreplega la passió per ensenyar, per la llibertat, pel coneixement, per una altra oportunitat perduda que vam tenir de no ser els lents en aqueixa Europa de dues velocitats.

Per a la seua presentació i col·loqui vam tindre el luxe de comptar amb Pilar Pérez-Solano la directora del docuumental, Premi Goya 2014, com amfitrió al Secretari General de la UGT del País Valencià, Ismael Sáez, i amb Jose Ignacio Pastor, Director del Festival.

La seu de la UGT era el lloc elegit, ideal i congruent al contingut, doncs va ser la FETE-UGT (Federació de Treballadors de l’Ensenyament) qui va fer l’encàrrec del documental a Pilar Pérez- Solano.

Posteriorment a la projecció es va desenvolupar un animat col·loqui, amb múltiples anècdotes relatades per Pilar que ens van emocionar, a la vegada que reconèixer que Pilar ha fet seua la frase “!Alma, Maria, alma!”, aconseguint realitzar un documental que va iniciar-se amb un xicotet encàrrec per penjar a la web del sindicat, i poc a poc va anar creixent, amb un mínim pressupost, però concitant complicitats i col·laboracions. Suculenta l’anècdota de com quasi per casualitat va aconseguir que es projectara  en “El Matadero” de Madrid, fora de programació i com el boca a orella va fer que les cues del públic que la volia veure van anar repetint-se obligant als programadors a incloure-la en l’agenda. Aconseguint també que els acadèmics s’interessaren pel documental i finalment l’invitaren a presentar-ho als Goya, aconseguint un merescut reconeixement com el millor documental de 2014. Un audiovisual fet amb molt pocs recursos; però que sap contar una història, que aconsegueix conmover-nos i a més a més ens recupera un tema ignorat per tots nosaltres.  De fet, Pilar ens va contar que amb el documental va anar a Argentina i va tindre interés en contactar amb els nets de Lorenzo Luzuriaga, autor entre d’altres de “La Escuela Única”, i es va asombrar al vore que no coneixien per a res la importància del seu iaio, tal vegada perquè els havien amagat tota la informació per protegir-les davant les dictadures.

Un treball per tant que ens posa davant la nostra història recent i especialment el que hauria pogut ser i no va ser.

La qual cosa va suscitar també diverses preguntes i reflexions del públic com ara:

  • Per què la transició no va recuperar aquestes meravelloses experiències i avanços?
  • Com es veu avui en dia el paper dels sindicats de l’època que suposaven un alt compromís per aconseguir un canvi i millora de les condicions de la classe treballadora, mitjançant una militancia ideològica molt més enllà de les reivindicacions laborals?

Us deixem una breu crònica fotogràfica i la fitxa del documental

20161102 UGT-PV Maestras de la República FCC 2016

Reproduïm la presentació realitzada en el seu dia pel Secretari General de la FETE-UGT

L’educació va constituir un dels grans compromisos socials de la democràcia de la Segona República. L’objectiu era configurar l’estat docent, que portaria la cultura i l’ensenyament als racons més remots del país per a construir una societat més justa, lliure, equitativa i solidària.

Les mestres de la república, o senzillament republicanes, com ens agrada recordar-les, van participar de forma compromesa i valenta en el desenvolupament d’en aquest projecte. Representaven el model de dones modernes i independents. Elles serien les responsables, en bona mesura, de la construcció i difusió de la nova identitat ciutadana, en educar al seu alumnat en els valors d’igualtat, llibertat i solidaritat, tant a través de la transmissió en els continguts en les aules com, sobretot, amb el seu exemple personal.

Dones compromeses amb la igualtat social i de gènere, eren conscients que cada passos que donaven representava el dibuix del camí pel qual unes altres transitarien. Amb el seu interès per innovar, investigar i desenvolupar un discurs propi en l’àmbit de l’educació es van embarcar en els viatges d’estudis, van participar en les Missions pedagògiques, van ocupar posats d’adreça en els col·legis i van formar part d’organitzacions sindicals, polítiques i associacions feministes i ciutadanes. Van ser pioneres en processos d’innovació i practiques pedagògiques que obrien les aules a una metodologia activa i participativa.

Perquè creien en la igualtat van derrocar els murs que separaven als alumnes i alumnes, proposant pràctiques de relació que els permetera compartir interessos i coneixements. Una coeducació que els possibilitaria aprendre a compartir la vida en igualtat.

Aquest projecte quedà interromput després de la guerra civil, amb la terrible depuració exercida pel bàndol vencedor sobre un magisteri compromès amb les idees republicanes. En les mestres, la repressió va ser especialment terrorífica, en intentar acabar física i simbòlicament, amb els valors d’igualtat i autonomia que elles representaven.

Amb aquest documental, des de FETE UGT, donem un nou pas en la recuperació de la seua memòria. El seu llegat tant ideològic i pedagògic és més necessari que mai per a defensar l’educació en la qual creiem.

Les seues vides són el testimoniatge del compromís amb l’educació, la justícia i la igualtat. El seu record forma part del nostre present i l’inici del nostre futur.

Aquest documental vol contribuir a la difusió de la seua obra, des d’ací donem les gràcies a totes les persones que ho han fet possible, i a totes aquelles mestres i mestres que avui segueixen els seus passos.

Carlos López Cortiñas.
Secretari General FETE UGT

 

Per a saber més

http://www.lasmaestrasdelarepublica.com/

Fitxa de l’audiovisual en el festival Cinema Ciutadà Compromés

Alma, alma, María. Víctor M. Juan Borroy (en Maestras, Zaragoza, Prames, 2004, pp. 103-106 http://www.unizar.es/cce/vjuan/alma_maria.htm

Post a Comment