Contra la violència obstètrica.

[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_text]L’associació de ciutadania i comunicació, ACICOM, con referència al Día Internacional Contra la Violència de Gènere, inclou en el festival de Cinema Ciutadà Compromès, una sessió de denúncia contra la violència obstètrica.


El 25 de Novembre ha sigut internacionalment declarat com el Dia Contra la Violència de Gènere i ACICOM ha volgut dedicar una de les sessions a una forma de violència bastant ignorada en el nostre país.
La violència obstètrica és un tipus de violència contra les dones, tipificada a nivell mundial per la OMS i considerada delicte en alguns països, com per exemple a l’Argentina o Veneçuela. Es caracteritza per l’apropiació del cos i processos reproductius de les dones per part de prestadors de salut, i es manifesta a través d’un tracte jeràrquic i deshumanizador, un abús de medicalització i patologizació dels processos naturals. És a dir, medicalitzant l’embaràs i el part com si es tractés d’una malaltia, més que d’un procés natural del cos femení. Les conseqüències en són la pèrdua d’autonomia i capacitat de decisió de les dones sobre els seus cossos i sexualitat, la qual cosa impacta negaticament en la seva qualitat de vida, ja que en aquest tipus de pràctiques, sovint la futura mare és tractada com una pacient, de manera que es coarta, o fins i tot es nega, la capacitat de decidir de la dona sobre el seu propi cos i experiència de maternitat, embaràs, part, postpart i lactància.

Segons l’OMS, consisteix en un evident maltractament físic, una profunda humiliació i maltractament verbal, procediments mèdics sense consentiment o coercitius (inclosa l’esterilització), falta de confidencialitat, incompliment amb l’obtenció del consentiment informat complet, negativa a administrar analgèsics, violacions flagrants de la privacitat, rebuig de l’admissió en centres de salut, negligència cap a les dones durant el part -cosadía 18 que deriva en complicacions potencialment mortals, però evitables-, i retenció de les dones i dels nadons en els centres de salut per la seva incapacitat de pagament. Aquest tipus de violència contra els drets de la dona és major als sectors socials més vulnerables, a causa de la pobresa, la manca d’informació o d’orientació. També les adolescents, acusades i estigmatitzades per haver fet una cosa considerada dolenta (haver tingut relacions sexuals).
ACIOM aporta el seu granit d’arena perquè la ciutadania siga conscient que maltractament al que es veu sotmesa la dona durant l’embaràs, i el part especialment, no ha de ser assumit com a necessari i natural.
Així, el pròxim 18 de Novembre a les 18,30 h. es projectaran en el Col·legi Major Rector Peset el curt argentí de Malena Pichot “Cualca: Violència Obstètrica”, “Pel teu propi bé”, un curt de Iciar Bollain protagonitzat per Luis Tosar i, a continuació, “*Néixer” d’Ana Victoria Pérez.

Aquesta última és una pel·lícula documental que ofereix una mirada bella i reflexiva sobre el part. Enllaça experiència i ciència, aportacions lúcides i testimonis commovedors, històries vives i descobriments científics. La vetlada es tancarà amb un debat en el qual participaran Ana Perez (directora del film), Lorena Moncholi (advocada especialitzada) , la Associació “El Part és Nostre” i la doula Raquel Castañeda.

Aquesta sessió, com totes les del CCC Festival, són de lliure accés és a dir ACICOM convida als ciutadans a vore els audiovisuals i participar en els possibles debats; a l’eixida es convida al pública realitzar l’aportació econòmica que consideren oportuna i justa. Les quantitats arreplegades aniran íntegrament destinades a les produccions visionades al CCC Festival, CINEMA CIUTADÀ COMPROMÉS; per tal que continuen oferint-ens audiovisuals, generalment aliens dels circuits comercials.[/fusion_text][/fullwidth]

Post a Comment