DIA INTERNACIONAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL 27 d’OCTUBRE

Des de l’ACICOM ens adherim a la celebració del Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual , que considerem de gran importància i relació amb els drets de comunicació de la ciutadania.

Adjuntem més informació com una aportació a la celebració.

El 27 d’octubre ha estat declarat per la UNESCO Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Aquesta efemèride es celebra des de l’any 2007 amb l’objectiu de ser un punt de trobada pels arxius de tot el mon per celebrar i reconèixer el valor de la documentació audiovisual per les futures generacions.

La UNESCO, durant la seva 33èna. Conferencia General (París, 2005), va aprovar la resolució 33 C/53 per la qual es proclamava el 27 d’octubre de cada any “Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual”. Amb aquesta resolució, es pretenia donar impuls a la “Recomanació sobre Salvaguarda i Conservació de les Imatges en Moviment” redactada a la 21èna. reunió, l’any1980. La recomanació de 1980 significava reconèixer el valor patrimonial dels arxius sonors i audiovisuals, i lentament es va anar traslladant als governs i a les institucions la necessitat de parar atenció sobre aquest tipus de documents, davant la seva continua destrucció.

“”Importants col·leccions a tot el món han tingut una sort ben diversa. El saqueig, la dispersió, el comerç il·lícit, la destrucció així com l’emmagatzematge i finançament inadequats han contribuït a aquesta situació. Gran part del patrimoni documental ha desaparegut per sempre y una altra part molt important és en perill”. “Unesco, 1980.

La declaració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, en associació amb les principals organitzacions que treballen per a la preservació dels arxius audiovisuals, pretén sensibilitzar l’opinió pública sobre els perills que amenacen aquest patrimoni i exercir pressió sobre els governs per tal que tinguin una millor disposició per a la salvaguarda de la seva identitat i del seu patrimoni i reconèixer el valor de la documentació audiovisual per les futures generacions. Aquest Dia és el primer instrument internacional que reconeix la cultura i la importància històrica del cinema (professional i amateur) i la televisió, així com les emissions de ràdio i tota mena de gravacions sonores.

El Co-ordinating Council of Audio-Visual Archives Associations (CCAA), integrat per diferents organitzacions no governamentals d’àmbit mundial compromeses en la preservació de la documentació audiovisual (en les quals s’inclou el Consell Internacional d’Arxius, CIA / ICA) va ser designat per la UNESCO com a organisme responsable per organitzar la celebració anual.
Des del CIA / ICA s’anima a tots els seus membres a participar en la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Enguany l’eslògan és “”Guarda i assaboreix el teu patrimoni audiovisual ara”.

Mensaje de Irina Bokova, Directora General de la UNESCO, con motivo del Día Mundial del Patrimonio Audiovisual Tema: “Salve sus colecciones audiovisuales y disfrútelas – ahora” 27 de octubre de 2010.

http://unesdoc.unesco.org/images/0018/001897/189773s.pdf

 

Molt interessants els materials que han preparat a Girona el CRDI i El Museu del Cinema amb la col·laboració de CIA  

   

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual, el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), conjuntament amb el Museu del Cinema de Girona i en col·laboració amb el Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), han elaborat cinc desplegables en suport paper i la seva versió web que mostren l’evolució tecnològica de la FOTOGRAFIA, la IMATGE EN MOVIMENT el CINEMA AMATEUR, la TELEVISIÓ I VÍDEO i la GRAVACIÓ DEL SO.

 

NOVETAT 2010!!

GRAVACIÓ DEL SO
Cronologia dels fets més rellevants en l’evolució de la tecnologia de l’enregistrament sonor. Inclou també fotografies sobre la relació dels mitjans de gravació i difusió del so amb la vida social, cultural i econòmica de la ciutat de Girona.

TELEVISIÓ I VÍDEO
Cronologia dels esdeveniments més rellevants en l’evolució tecnològica i l’ús social de la televisió i el vídeo. Es presenta juntament amb fotografies que il·lustren aquesta evolució a la ciutat de Girona.

CINEMA AMATEUR
Cronologia dels avenços tècnics que van acostar la producció de cinema al públic no professional. Conté també fotografies del rodatge de pel·lícles i fotogrames que il·lustren l’evolució del cinema amateur a Girona.

FOTOGRAFIA
Cronologia de les fites més importants en l’evolució de la tècnica fotogràfica, des de la primera fotografia de Joseph Nicéphore Niépce el 1826, fins als nostres dies. Inclou les dates clau en la història de la fotografia a la ciutat de Girona

IMATGE EN MOVIMENT
Cronologia de la imatge en moviment, mostra l’evolució en les tècniques de captació i projecció de la imatge des dels antecedents del cinema a la irrupció de la televisió i el vídeo digital.

 

 

  La celebració del Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual és una iniciativa promoguda pel Consell de Coordinació de les Associacions d’Arxius Audiovisuals (CCAAA), sota els auspicis de la UNESCO, amb l’objectiu de conscienciar la població mundial de l’alt risc de perdre el nostre patrimoni audiovisual per la degradació dels materials i l’obsolescència tecnològica.

Post a Comment