El MUR, projecte transmèdia de memòria històrica, avança ara amb el web

EL MUR

UNA EXPERIÈNCIA DOCENT PER A LA RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

ACICOM col·labora amb aquest innovador projecte del qual us volem mantindre informats.

El nostre soci, Carlos López Olano és el seu principal impulsor.

Ara s’ha posat en marxa el web:

 https://clolano.blogs.uv.es

En aquest cas el web arreplega la part docent del projecte transmèdia de recuperació de la Memòria Històrica “El mur”. En ella, s’aglutinen i es podran consultar al voltant de dos centenars de treballs, escrits, audiovisuals i difosos a través de les xarxes, que han fet diversos grups d’alumnes de la Universitat de València.

Aquest espai, “El Mur”, vol servir per a divulgar la memòria democràtica, especialment al voltant d’un espai de repressió encara poc conegut: el mur d’afusellaments de Paterna, molt a prop de València ciutat. L’experiència de difusió, nascuda en el sí de la Universitat de València, parteix d’una iniciativa docent que comença el curs 2019-2020, amb l’esforç de diversos grups d’alumnat de les titulacions de Comunicació Audiovisual i d’Història  de la Universitat de València, que col·laboren en un projecte amb un objectiu comú: que el que tants anys va quedar soterrat i ocult, sense que ens adonarem compte, isca a la llum i es conega.

Tots els treballs han complit una funció docent principal, la de familiaritzar-se amb les competències, amb les eines necessàries per a fer la comunicació, aprendre el llenguatge i els codis i practicar els diferents gèneres bàsics del periodisme i de l’audiovisual. La segona, dins del model conegut com Aprenentatge Basat en Projectes (ABP), amb la proposta (sempre voluntària) de participar en la temàtica de Memòria Històrica, que considerem ha aconseguit altres objectius que també valorem com molt interessants.

En l’apartat de Treballs escrits de la web, trobem exemples de reportatges per a premsa tradicional, i en l’apartat de Xarxes, per últim, trobem fils de twitter on s’adapten al mitjà social estos mateixos reportatges fets pels alumnes. Tots han sigut realitzats per alumnes de l’assignatura de Documentació Comunicativa, dins del pla d’estudis de Comunicació Audiovisuals. La temàtica és ampla i variada: des d’un record als bombardejos que va patir la ciutat de València per l’aviació italiana, o la mort en la presó d’Alacant del poeta Miguel Hernández, o els més personals, que rescaten per a la història les peripècies de personatges anònims quasi oblidats: en molts casos, familiars dels mateix alumnat. Per a fer la investigació, han hagut d’entrevistar als pares i mares, als iaios i iaies, a familiars , … amb els quals en alguns casos, mai havien parlat d’aquests temes.

“El mur” en el que s’integra aquesta web és un projecte general transmèdia de reivindicació de la memòria històrica dirigit pel professor i periodista Carlos López Olano, que agafa com leitmotiv el mur d’afusellaments de Paterna, on en la Postguerra assassinaren a 2.238 persones des de l’any 1939 fins al 1956. Quan es compleixen just 80 anys de les grans “saques” de la tardor i hivern d’eixe primer any de la “victòria”, és ja moment de recordar, per a poder curar per fí tantes ferides que mai arribaren a tancar-se.

El hashtag per a poder seguir i difondre totes les iniciatives relacionades amb aquest projecte és:

#elmur

COORDINADORS DEL PROJECTE

CARLOS LÓPEZ OLANO. Soci d’ACICOM, Professor de Comunicació a la Universitat de València. Llicenciat en Comunicació i en Literatura Espanyola, i Doctor en Comunicació. Docent també en la VIU, Jaume I, Cardenal Herrera i University of Virginia. Investigador i prof. visitant en els universitats Hebrea de Jerusalem, Roehampton (Londres) i Glasgow. Periodista en Antena 3, RTVV i À Punt. Ha escrit més de vint llibres i articles sobre televisió pública, innovació i transmèdia.

 

JUAN CARLOS COLOMER. És doctor en Història Contemporània per la Universitat de València i actualment professor del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Facultat de Magisteri de la mateixa institució. Especialitzat en didàctica de la història amb mitjans tecnològics i audiovisuals, ha sigut professor visitant en les universitats d’Harvard (els EUA), Oslomet (Noruega) i Alagoas (el Brasil).

SANTIAGO LÓPEZ  PORCAR. Professor associat de la Universitat de València i anteriorment de l’UJI. Llicenciat en Ciències de la Informació, branca Imatge i so per la Universitat Complutense de Madrid. Expert universitari en guió audiovisual per l’UCM. Màster en Escriptura per a cinema i televisió per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 1991 fins a l’actualitat, ha exercit com a realitzador de televisió en TVE, RTVV i Àpunt Mèdia, en informatius diaris i no diaris ( Dossiers, Crònica…) i en programes, així com en sèries documentals, reportatges i xous televisius per a productores privades.

Post a Comment