THE LETTER al CINE CLUB ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 10 de març , 18h OCTUBRE CCC

Después Acció Documental +

The Letter (2019)

de Christopher King i Maia Lekow

Documental, 84’, VO swahili i anglés, subtítols en català.

 

Dimecres, dia 10 de març, del 2021, a les 18:00h.

Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània

C/ Sant Ferran 12, 46001 València

 

El Cine Club també porta aquest documental per tot el País. Pots assistir a les altres sessions fora de València, d’acord amb la següent programació:

ALCOI  3 de març  18:00 h. Centre Cultural Ovidi Montllor, Alcoi (C/ Vistabella, 8, 03802 Alcoi)

ONTINYENT  6 de març 20:00h.  Cine Club Utiye, Centre Comercial el Teler, Ontinyent (Carrer Pintor Segrelles 1, 46870)

PEDREGUER 18 de març 19:30 h. Casal Cultural Jaume I. Carrer València, 12

ALACANT 25 d emarç 18:00 h. Saló d’actes de CCOO d’Alacant (Avda Salamanca n. 33, Alacant).

 

Entrada lliure fins completar l’aforament. Taquilla inversa

RESERVA LA TEUA ENTRADA EN :

http://bit.ly/CineClub-TheLetter

Reserva la teua plaça en aquesta activitat.

Motivat per les precaucions de la COVID-19, existeix un aforament restringit que garanteix mantindre les recomanacions de manteniment de distàncies, així com l’acompliment de les normes sanitàries.

Necessitem preveure les necessitats del local d’acord amb el nombre de persones inscrites i confirmar a les persones sol·licitants que teniu assegurada l’entrada.

També ens permet facilitar l’acreditació a l’entrada de la sessió i facilitar informació, si fora el cas, als rastrejadors.

Treballem per la nostra salut col·lectiva

ACICOM i ACCIÓ CULTURAL us oferim una nova sessió del Cine Club amb un excel·lent documental, nomiat als Oscar. Tindrem ocasió de veure la pel·lícula i un interessant col·loqui amb persones expertes en el món africà.

En una Kenia actual, com podem veure al documental, encara persisteixen tradicions i fenòmens ancestrals que en
determinades situacions son extremadament violentes. Com es fa palés a la projecció continúen produint-se situacions de violencia, fins i tot l’assassinat, de persones molt grans, i tot en relació amb elements de bruixeria, supersticions, o
maldicions que tenen un rerafons de la religió i del robatori fonamentalment de terres.

SINOPSI

Kamango, nascuda el 1925, és una matriarca envellida a càrrec de la granja familiar. La seva família tipifica les lluites de la classe mitjana de les comunitats rurals a la perifèria del desenvolupament econòmic en expansió, massa sovint centrat en mega ciutats com Nairobi. Una col·lecció de funcionaris jutjats, agricultors i professionals, posseeixen una àmplia gamma d’orígens educatius i religiosos, que acoloreixen les explicacions individuals de la lluita quotidiana i de la desgràcia familiar. La bruixeria opera tant al centre com als marges d’aquesta història. Situat enmig d’ acusacions de bruixeria generalitzades , violència i fins i tot assassinat d’ancians al comtat de Kilifi, sabem que Mama Kamango també ha estat acusada i amenaçada. Les acusacions contra ella provenen de la seva família, ja que s’estenien els rumors que les seves accions es trobaven al centre de diverses desgràcies familiars. El seu net , Karisa, viatja des de Mombasa als seus arrels rurals per investigar la situació.

Lluny queden els temps de la santa inquisició, en els quals el simple fet d’acusar una persona d’exercir la bruixeria provocava la seua segura detenció i iniciava un procés en el qual molt probablement podia morir. També ens recorda altres temps no tan llunyans, com la posguerra espanyola, on les denuncies s’aprofitaven per enriquir-se. La denúncia com a mètode per a acabar amb disputes personals, velles picabaralles i fins i tot per a posar el focus cap a uns altres i sentir així una falsa seguretat, sempre a l’expectativa de les denúncies dels altres.

The Letter mostra que les supersticions i la caça de bruixes continuen existint en ple segle XXI, i en la majoria de les ocasions oculten interessos econòmics en el seu interior. Un missatge vist a través de Facebook per Karisa, en el qual llig com un oncle seu acusa la seua àvia de les desgràcies pròpies, provoquen un viatge a Mombasa on Karisa descobrirà una brutal realitat: l’assassinat a colps de matxet d’ancianes acusats de bruixeria. Temorós per la vida de la seua pròpia àvia, Karisa decideix investigar sobre el tema, descobrint unes creences molt arrelades entre les gents de la seua terra natal, incloent als seus propis familiars i amistats. Una violència enfront de la gent anciana que oculta un fosc i egoista interés, ensenyorir-se de les seues terres després del seu assassinat. El colonialisme salvatge ennuvolant les ments de les persones a través de la religió, deixant arrere els valors de comunitat de les zones rurals.

Una història d’amor intergeneracional, en la qual el carisma de Karisa demostra com la resistència a l’avarícia és possible i on el cos fràgil de l’àvia amaga un poder femení indestructible.

A diferència dels mitjans de comunicació populars i les representacions cinematogràfiques, que descarten les creences sobre la bruixeria com a tradició “primitiva”, The Letter adopta un enfocament polifacètic i empàtic modern. Tenim notícies d’ambdues parts del debat familiar, ja que els sistemes de creences cristianes xoquen amb explicacions sobrenaturals i científiques de la malaltia, la infertilitat i la mort. No obstant això, com més Karisa investiga les acusacions contra la seva àvia, ens assabentem que el debat sobre el sobrenatural és secundari a la política d’herència i a disputes familiars més profundes.

 

SOBRE ELS DIRECTORS 

Maia Lekow

MAIA LEKOW

Maia Lekow és una música i cineasta kenyana, coneguda prominentment com la protagonista de la banda explosiva Maia & The Big Sky. The Letter és el seu primer llargmetratge, co-dirigit i produït amb Christopher King. La Maia va ser nomenada ambaixadora de bona voluntat d’ACNUR el 2013 i va rebre un Premi de l’Acadèmia de Cinema Africà per la seva cançó Uko Wapi el 2009. Actualment segueix actuant en escenaris internacionals amb la seva banda i també ha compost la música original de The Letter.

 

CHRISTOPHER KING

Christopher King és un cineasta guardonat. Australià de naixement, ha treballat a Kenya durant 13 anys, després d’haver fundat Circle & Square Productions amb la seva dona Maia Lekow a Nairobi, 2009. Va ser guardonat aquest mateix any amb un Premi de l’Acadèmia de Cinema Africà al millor muntatge, i ha treballat per a la indústria cinematogràfica d’Àfrica Oriental com a cineasta independent, editor i director.

Fitxa tècnica

DIRECCIÓ Maia Lekw i Christopher King
PRODUCCIÓ EXECUTIVA Judy Kibinge, Peter Mudamba, Cynthia Kane
SO Maia Lekow
DISTRIBUCIÓ DocsBarcelona Distribution
PRODUCCIÓ Maia Lekow, Christopher King
EDITORS Ricardo Acosta C.C.E i Christopher King
GUIÓ Lekow King, Ricardo Acosta
FOTOGRAFIA Christopher King

Premis i festivals

  • IDFA Països Baixos, 2019
  • Menció especial · DocsBarcelona Espanya, 2020
  • Dok.fest München Alemanya, 2020
  • DOC NYC Estats Units, 2020
  • AFI Docs Estats Units, 2020
  • Denver Film Festival Estats Units, 2020
  • Melbourne International Film Festival Austràlia, 2020
  • Durban International Film Festival Sud-àfrica, 2020
  • Nominació · One World Media Awards Regne Unit, 2020
  • Encounters South African Documentary Film Festival Sud-àfrica, 2020
  • Tallgrass Film Festival Estats Units, 2020
  • New Orleans Film Festival Estats Units, 2020
  • Film Africa 2020 Regne Unit, 2020
  • One World República Txeca, 2020
  • Nominada als Oscar

 

Un momento del ritual para purificar a Margaret, la protagonista de 'The Letter'.Un momento del ritual para purificar a Margaret, la protagonista de ‘The Letter’.

 

Tràiler del documental: https://vimeo.com/410962329

The Letter – DocsBarcelona 2020 from DocsBarcelona on Vimeo.

 

Un col·loqui sobre The Letter

 

Kenya no és l’únic país a Àfrica que té la bruixeria com una arma de superstició i que usa sovint la població contra els seus familiars per a aconseguir beneficis econòmics, a costa de matar als seus afins o bandejar-los per sempre d’una vida normal. En la veïna Tanzània un 93% de la població creu en la màgia i els poders sobrenaturals i també són habituals els assassinats i els ritus de purificació, que van deixar al país en 2017 a quasi 500 dones linxades i cremades acusades de bruixes.

Després de la projecció, col·loqui amb: .

.Richard Kobena

President i fundador de l’Associació sense ànim de lucre Kobena and Ko https://kobenaandko.wordpress.com/quienes-somos/ la missió de la qual és mostrar la riquesa cultural d’Àfrica i els seus valors de convivència i integració a través de tallers de cultura africana, música, dansa, percussió, contacontes, xarrades, cercaviles i concerts. A més, té per objecte fomentar el voluntariat i ajuda al col·lectiu africà que resideix en la Comunitat Valenciana amb la finalitat d’aconseguir una millor integració en la Comunitat Valenciana, ara ja la seua terra també.

Richard és de Cape Coast, Ghana. Pertany a la tribu dels fanti, que pertany als ashanti, una de les tribus més importants i majoritàries del país. I el seu nom significa dimarts. Parla diversos idiomes de la regió nord-oest d’Àfrica, anglés i perfectament espanyol. En la família de Richard el ball és una tradició que es transmet de generació en generació. Ho porten en la sang. Va pujar per primera vegada a un escenari als 11, i des de llavors, el ball i la música han sigut la seua passió i manera de vida. Va donar les seues primeres classes a Ghana als 15 anys i ací va començar a formar-se. Va iniciar els estudis com a professor de dansa i música, va estudiar dansa general i dansa africana tradicional en la University College of Education de Winneba a Ghana; prèviament a aquests estudis va aprendre la dansa tradicional africana en Never Wood Center de Cape Coast a Ghana.
Des de llavors Richard ha desenvolupat una dilatada carrera com a professor de dansa i percussió amb experiència amb tota mena de grups i particulars, també amb xiquets, majors i discapacitat. El seu treball consisteix crear art a partir de qualsevol motiu dramàtic i per a poder treballar amb tots aquests tallers Richard va fundar en 2002 el grup Kobena & Ko, la seua carta de presentació. Aquest grup multiracial pretén acostar l’esperit de la dansa, la música i la cultura africana amb una visió renovada.
Ghana Kente Festival, que porta organitzant durant diversos anys per a continuar treballant la integració i aconseguir oferir una imatge positiva i diferent d’Àfrica, una realitat que costa conéixer, ja que, quasi tota la informació que ens arriba del seu continent és negativa.

Enllaços d’interés:
Article publicat sobre Richard Kobena a València Plaza: https://valenciaplaza.com/richard-kobena-ejemplo-de-integracion

Catàleg SARC: https://www.catalogo.sarc.es/menu-modalidad.php?year=2020&len=es&grupoID=1489

Pàgina de facebook: https://www.facebook.com/Kobena-and-Ko-434676245602/

.

.Loveth Chinase

És de l’est de Nigèria, però viu a Espanya des de fa més de 20 anys. És la tresorera i cofundadora de la FEDERACION UNION AFRICANA ESPANA. (FUAE) https://www.facebook.com/Federaci%C3%B3n-Uni%C3%B3n-Africana-Espa%C3%B1a-405616606663197/
També és membre executiva d’altres associacions de nigerians ací en València com Imo Improvement Union València i Okigwe Progresive Union València que està representant el seu interés en la FUEA.
És educadora intercultural. Va estudiar Economia a Nigèria com a professora i auxiliar d’infermeria ací a Espanya. van fundar la Federació Unió Africana Espanya en 2018 amb l’actual president Papa Balla Ndong i Mohammed Mborick amb un motiu únic d’Unir a totes les associacions africanes a Espanya. Actualment FUAE està formada per 34 associacions de tota Espanya. És una organització no governamental que pretén lluitar per la visibilitat de la comunitat africana a Espanya i la seua millor integració i també mostrar la rica i diversa cultura dels africans a Espanya i la Comunitat Valenciana amb diverses activitats que organitzen des de les seues diferents associacions. I també col·laborar amb totes les altres organitzacions que lluiten pels drets humans, contra el racisme, la xenofòbia, i la discriminació de qualsevol tipus per a aconseguir una millor integració.

 

 

Tanana Traoré

Tanana va nàixer fa 28 anys a Mali. És vídua, amb dos fills. Tresorera de l’associació AMAUV  Asociación de Mujeres Africanas Unidas de València
És membre també de l’Associació Maliense i de Cesafrica Coordinadora de Entidades de Solidaridad con África Imatge

Ha estudiat infermeria en Mali. En Espanya ha estudiat Agent de Salut Base Comunitària . També ha fet molts cursos de violència de gènere, cambrera, cursos de sexualitat, escola de mares i pares, etc.

 

Ens vegem el dimecres, dia 10 a les 18:00h.

http://bit.ly/CineClub-TheLetter

PER A SABER-NE MÉS

Què és això d’Acció Documental +? http://proba.acicom.org/el-cine-club-accio-documental-la-nostra-versio-del-documental-del-mes-de-docs-barcelona/

Post a Comment