Una nit perfecta: Gala cloenda i lliurament de premis #FCCC2018

ACICOM celebra al Teatre Micalet la gala de cloenda del IV Festival de Cinema Ciutadà Compromés   “Renau, l’art en perill” i “Amado Granell, el valencià que va alliberar París” guardonats com el millor audiovisual i el millor documental del Festival Cinema Ciutadà Compromés

Tots els preparatius en el Teatre el Micalet està llests. La llum que embolica la sala és perfecta, tècnics de so, vídeos que es projectaran solament per a començar a rodar i els premis estan tots col·locats. Són sis i ningú sap encara, excepte el jurat, qui seran els premiats.

Clara Castelló, periodista d’Àpunt Mèdia, entra a l’escenari i dóna pas a presentar la Gala de clausura i lliurament de premis del Festival Cinema Ciutadà Compromés, de seguida convidarà a l’escenari a  José Ignacio Pastor, director del festival i president d’ACICOM. Amb les seues paraules farà un resum del gran que és el festival, no per la seua envergadura, sinó pels objectius amb el qual per quart any se celebra.

“Des d’ACICOM volem col·laborar a omplir mancances cròniques: calç obrir noves finestres i espais de distribució per les produccions valencianes, pràcticament desconegudes del gran públic; hem de crear noves vies de difusió que generen sinergies positives i renovadors”, explica Pastor. A continuació va fer una crida als mitjans de comunicació i “especialment a À Punt Mèdia (que sembla que ens escolta?) per incorporar a aquesta ciutadania prosumidora als seus canals, especialment a la plataforma multimèdia”. El director del festival transmet la idea que sorgeix des de l’equip d’ACICOM de desenvolupar un possible programa de Festivals Audiovisuals Valencians, per aconseguir crear sinergies entre totes les persones que d’una manera o una altra estimem l’audiovisual valencià.

La gala compta amb la destacada assistència de representants del món de la cultura, de la política i de l’administració pública, de l’audiovisual i del teixit associatiu valencià. Ressaltem alguns noms:

Enric Morera, President de les Corts Valencianes; Vicent Soler, Conseller d’Hisenda; Albert Girona, Secretari Autonòmic de Cultura i Esport; Manuel Mata, Diputat Síndic Portaveu Grup Socialista Corts; Abel Guarinós, Director General de l’Institut Valencià de Cultura; Empar Marco, Directora General de la CVMC i Enrique Soriano, President CVMC,   Ana Noguera, membre del Consell Valencià de Cultura; Toni Gisbert, Secretari d’Acció Cultural del País Valencià; Manel Carceller i Sandre Llopis, Plataforma per la Llengua; Ferran Puchades, Secretari Autonòmic de Justícia; Antonio Montiel i Rosana Pastor diputats de Podem.

“L’audiovisual i el cinema són vehicles de comunicació i eines d’expressió que contribueixen a transformar i millorar la nostra societat” J.I. Pastor

Després de les paraules del director succeeixen diversos moments que omplen d’emoció i mouen a tots els assistents. En primer lloc, l’equip d’ACICOM té preparat un vídeo en record de Carmen Alborch i Toni Canet, tots dos amics del Festival de cinema ciutadà i compromés. Un fort aplaudiment omple la sala.

 

 

A continuació, Carles López Cerezuela entra en l’escenari a presentar-nos a Lluc, un jove youtuber que va descobrir en l’Escola de Youtubers d’ACICOM i el qual s’ha convertit en protagonista de la Mostra de Youtubers en valenciá que se celebra el 12 al 15 de desembre. Lluc i la seua germana aconsegueixen fer riure a tota la sala, ell i la seua família ens acompanyaren durant tota la gala.

 

Arriba el moment esperat, sis premis i un jurat compromès amb la societat i cultura valenciana, format per: la periodista i vicepresidenta d’ACICOM, Emilia Bolinches, amb les col·laboracions de Pau Vergara, crític; Jaime Millás, periodista i escriptor; Juan Miguel Company, crític i catedràtic universitari; Ignacio Cort, crític; Helena Sánchez Bel, directora i productor; Fernando Franco, crític; Marisa Crespo, Directora i Giovanna Ribes, Directora.

El jurat vol destacar les dificultats que continuen tenint les produccions audiovisuals valencianes per arribar a  una difusió normalitzada i poder ser visionades pel públic, tot i que reconeixen que l’entrada en escena de À Punt Mèdia suposa un àlit d’esperança després del colp per al sector que va suposar la desaparició de la RTVV.

També, els membres del jurat, denuncien una dieta valenciana pobra i poc variada en els mitjans de comunicació social, que encara fa que siga heroic viure amb la nostra llengua materna i produir audiovisuals que la defensen o simplement utilitzant-la en normalitat.

La coordinadora del Jurat i vicepresidenta d’ACICOM Emilia Bolinches destaca que continua produint-se l’aposta de nombrosos realitzadors i realitzadores del nostre país per deixar constància en els seus treballs audiovisuals de la preocupació i l’interès sobre el nostre entorn, proper o llunyà en el temps històric o contemporani (palès en seccions com les de Memòria ara i Llibertat d’expressió), així com per a temes relatius a les noves realitats socials com són els problemes candents de l’emigració, la forta irrupció social de les reivindicacions feministes, l’assumpció per part de famílies i societat de malalties com l’Alzhèimer i els problemes derivats de les identitats i del nostre territori.

 

Els premis

Per fi, el lliurament de premis, on cada director, productor, guionista, persona encarregat d’arreplegar el premi va dedicar unes paraules d’agraïment a totes les persones que han fet possible l’audiovisual guardonat.

Els premis atorgats pel Jurat del Festival van exint:

  • Per al millor audiovisual a “Renau, l’art en perill”, direcció de Eva Vizcarra i Rafa Casañ.
  • Per al millor documental a “Amado Granell, el valencià que va alliberar París”. Director Juli Esteve i productora Anna Bayarri.
  • Per a les produccions de noves realitats socials a “Porteadoras. Las esclavas del sur”, de la directora Amparo Climent .
  • Per a les produccions de micromecenatge a “De nosaltres colors” idea i edició de Toni Lucas. Codirecció de Toni Lucas i Vicent Pons.
  • Per a les produccions que promocionen el valencià a “Cabut per la llengua, Francesc Ferrer Pastor (1918-2000)”, dirigida per Carles Sánchez i produïda per Marisa Fuertes.
  • Per al premi especial del públic el documental “Tigernut, la patria de las mujeres íntegras” de Antxon Monforte.

Després del lliurament dels premis, arriba el moment emotiu d’aplaudiments i de la realització de la fotografia oficial de l’equip d’ACICOM, jurat i premiats.

Per a tancar la gala, no podíem finalitzar d’una altra manera que visionant un documental, fent el que més ens agrada, veure cinema de forma col·lectiva, per a poder compartir i reflexionar, en aquest cas sobre memòria històrica amb el documental premiat “Amado Granell, el valencià que va alliberar París.”

“Tenim la vocació de servir d’enllaç entre el sector professional i el públic, mantenim la decidida voluntat d’ajudar, participar, impulsar i cooperar activament en este desig ciutadà de dotar-nos de més llibertat i més saviesa”. J.I.Pastor

Vídeo recopilació fotográfica del #FCCC2018

Per a veure totes les fotografies: https://www.flickr.com/photos/acicom/albums

Post a Comment