VEURE, SENTIR I APRENDRE: ACICOM AMB EL DIA MUNDIAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL. 27 d’octubre de 2011
ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) s’adhereix a la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, que enguany porta com a lema: VEURE, SENTIR I APRENDRE.
ACICOM defensa que la Comunitat Valenciana també ha d’actuar en el sentit de les recomanacions de la UNESCO, i hem de preservar el nostre patrimoni audiovisual, posant-ho a l’abast de la ciutadania valenciana i del món.
És necessari el concurs de totes les organitzacions i institucions, així com la mobilització dels professionals i de la ciutadania.
En el nostre entorn están donant-se pasos enrere amb l’excusa de la crisi económica. Així la desaprició de diverses mostres culturals, especialmente les relacionades amb l’audiovisual: Premis Tirant, Inquiet o la més recent de la Mostra de Cinema del Mediterrani a la ciutat de València, suposen una perduda important en la diversitat cultural i les possibilitats de tindre accés a una important mostra de les expressions culturals audiovisuals.
La situación ens obliga més encara a que institucions, com per exemple la Fundació Municipal de Cinema, realitzen esforços permanent per recuperar i mantindre el nostre patrimoni audiovisual posant-ho a l’abast de tots i totes.
Algunes ciutats com Girona, Sabadell, Terrassa, … han desenvolupant iniciatives pròpies que constitueixen exemples de bones pràctiques.
Adjuntem també un apartat per a saber més, que arreplega algunes d’elles i també l’esforç internacional en defensa del Patrimoni Audiovisual.
Missatge oficial de la Directora General de la UNESCO per a 2011
De tots els patrimonis de la humanitat, l’audiovisual és un dels que permet accedir de manera més directa i intuïtiva a la riquesa de les cultures del món i a la infinita diversitat de la civilització humana.
Els documents audiovisuals ofereixen mitjans excepcionals per a aprendre, compartir i informar-se a través del so i la imatge. Per la seua forma i contingut, són Testimoniatges vius de la història de les tècniques, les representacions i les cultures. A l’oferir imatges i sons de cultures estrangeres i de moments històrics fundadors de la nostra memòria col·lectiva contribueixen a consolidar els fonaments del diàleg intercultural i a enriquir la consciència de la humanitat.
Tots aqueixos documents, pel·lícules i bandes sonores són també extremadament vulnerables. Part dels arxius audiovisuals del segle XX ja ha desaparegut, víctima de l’obsolescència tecnològica, la negligència institucional i les pèrdues causades per la deterioració, la destrucció deliberada o la ignorància. L’auge de la civilització digital no ha fet més que accentuar aquests reptes.
La protecció d’aqueixos documents és un imperatiu cultural i educatiu. Mai pot donar-se per asseguda. Per contra, és una tasca de mai acabar. Aquest és un dels aspectes centrals del programa emblemàtic de la UNESCO “Memòria del Món”, que vetla per la protecció del patrimoni documental de la humanitat, en suports de tots els tipus. Molts documents audiovisuals ja s’han pogut inscriure en el Registre “Memòria del Món”: “La història de la banda de Kelly“ (primer llargmetratge de ficció), el conjunt de la producció cinematogràfica original dels germans Lumière, o fins i tot els “Arxius vivents de la lluita per l’alliberament”, documental de valor excepcional sobre el règim d’apartheid a Sud-àfrica. Cadascun constitueix una font insubstituïble d’ensenyaments i descobriments. La seua desaparició seria un empobriment del nostre patrimoni mundial i equivaldria a una amnèsia col·lectiva.
La protecció del patrimoni audiovisual requereix l’adopció de mesures adequades de salvaguarda i entranya també la formació dels professionals d’arxius, biblioteques i institucions especialitzades, i el suport als mateixos.
Convide avui a tots els associats i col·laboradors de la UNESCO a redoblar esforços per a garantir la protecció d’aquest patrimoni documental de valor excepcional i contribuir que complisca totes les seues promeses educatives i culturals.
Irina Bokova
Directora General de la Unesco
Per a saber més sobre el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual
Mensaje de la Sra. Irina Bokova, Directora General de la UNESCO, con motivo del Día Mundial del Patrimonio Audiovisual 27 de octubre de 2011
http://unesdoc.unesco.org/images/0021/002132/213287s.pdf
27 d’oct.: Dia mundial del patrimoni audiovisual
http://www.eldimoni.com/article.php?id_article=4495
World Day for Audio Visual Heritage 2011 Audiovisual Heritage – See, Hear and Learn! 27 October 2011
http://www.pia.gov.ph/wdavh2011/?m=1
Interessant recorregut per la cronologia dels suports del patrimoni audiovisual
http://www.girona.cat/web/sgdap/cat/CRDI_Cronologies/catala/index.html
UNESCO y el Dia Mundial 2011-10-26 and-information/access-to-knowledge/archives/world-day-for-audiovisual-heritage/world-day-for-audiovisual-heritage-2011/
L’Arxiu d’Andorra i Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVASA) treballaran conjuntament per digitalitzar i recuperar el patrimoni audiovisual del país
http://www.bondia.ad/index.php?option=com_content&view=article&id=10320&Itemid=999
El modelo del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) para la gestión y la proyección del patrimonio fotográfico. Joan Boadas i Raset. Director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI). Ajuntament de Girona
http://www.sedic.es/p_boletinclip54_confirma.asp
Centre de Recerca i difusió de la imatge (CRDI)
http://www.girona.cat/sgdap/cat/crdi_portada.php
Día Mundial de Patrimonio Audiovisual Biblioteca Nacional de España
http://www.bne.es/es/Actividades/AgendaMensual/octpatriaudiovisual.html
Obrir Andorra al món, el fons audiovisual de la Societat Andorrana de Ciències
http://www.youtube.com/watch?v=o84455Entus
EL VALOR DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL I EN IMATGE DE TERRASSA
Teresa Cardellach i Jiménez cap de l’Arxiu Municipal Administratiu de Terrassa (AMAT)
http://www.raco.cat/index.php/terme/article/viewFile/139325/236134
WORLD DAY FOR AUDIOVISUAL HERITAGE. 27 October DIA INTERNACIONAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL
http://www.girona.cat/sgdap/cat/dia_patrimoni_audiovisual.php
Descobreix l’herència televisiva europea. EUscreen ofereix l’accés en línia gratuït a vídeos, imatges fixes, textos i àudios de televisions i arxius audiovisuals europeus. Explora una selecció de contingut des de principis del segle XX fins als nostres dies.
Training for Audiovisual Preservation in Europe
IASA: International Association of Sound and Audiovisual Archives
http://www.iasa-web.org/unesco-world-day-audiovisual-heritage
IVAC DIA MUNDIAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL 2011
Patrimoni Audiovisual: digitalitzar-se o morir? Alícia Conesa documentacio@tv3.cat
http://escac.documentacioinformativa.com/sessio1/lectures/digition.pdf
Salvar el patrimoni audiovisual de RTVV, tot un repte. Lola Alfonso Noguerón. Cap de la Unitat de Documentació de Televisió Valenciana
DESARROLLO DE CONTENIDOS DIGITALES EN LA DIFUSIÓN AUDIOVISUAL DEL PATRIMONIO HISTÓRICOARTÍSTICO VALENCIANO SEBASTIÁN SÁNCHEZ CASTILLO UNIVERSITAT de VALÈNCIA
Deixa un comentari