Els llocs de la memòria, EL MUR, un projecte transmèdia del nostre soci Carlos López Olano

El nostre soci , Carlos López Olano, continua la sèrie de podcasts el Mur, de la qual ja vos vam informar d’una primera temporada en l’any 2020: EL MUR, Iniciem l’emissió d’aquest multimèdia en podcast, sobre Memòria Històrica http://proba.acicom.org/el-mur-iniciem-lemissio-daquest-multimedia-en-podcast-sobre-memoria-historica/

ACICOM ha col·laborat amb Plaza Ràdio en fer possible aquest projecte, amb una aportació provinent del projecte de Memòria ARA d’ACICOM presentat a la convocatòria del 2020 de la Conselleria de  Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, que dona suport al magnífic treball que ha coordinat i impulsat el nostre soci .Carlos López Olano 

À Punt i Plaza Radio han donat suport en el 2020 a aquesta sèrie documental El mur: els llocs de la memòria. Es tracta d’un podcast de 13 capítols amb una durada de 25 minuts cadascun que els dos mitjans allotjaran en els seus webs i que À Punt també oferirà en ràdio convencional.

La sèrie aborda diferents episodis de la memòria democràtica relacionada amb la Comunitat Valenciana. En format reportatge, amb una realització sonora molt acurada “es visiten llocs que van ser importants i s’arrepleguen testimonis dels familiars de les víctimes, dels historiadors, arqueòlegs i dels investigadors”, explica el director de la sèrie i locutor Carlos López Olano.

Per a la narració d’aquestes històries de memòria històrica s’utilitzen tota classe de ferramentes audiovisuals. Cada capítol està format per un podcast que s’emetrà per les ones, web i xarxes socials. Hi haurà també una ampliació al web on s’oferiran fotografies, vídeos, documents, il·lustracions i imatges gravades amb dron o càmeres de 360 graus. “Tot això permet una diversitat que obri noves formes de contar amb la mirada ficada en la innovació”, assegura Olano.

Per a Alfred Costa, director general d’À Punt, “la sèrie vol contribuir a sensibilitzar les noves generacions d’aquesta etapa d’Espanya per a que el missatge de la memòria històrica cale amb més força entre els joves amb format transmèdia dirigits a ells”.

Per la seua banda, el director de continguts de Plaza Radio, Rafa Lupión, afirma que “l’aposta por aquest format s’emmarca en l’estratègia d’innovació i qualitat” posada en marxa des del llançament de l’emissora d’Ediciones Plaza. Els llocs de la memòria és la continuació del podcast El mur –de 12 episodis– que estrenà amb èxit la temporada passada aquesta emissora i que encara està disponible al web.

En la sèrie documental hi ha espai per a parlar de llocs emblemàtics per a la memòria com ara el mur de d’afusellament de Paterna –que dona nom al projecte– i de presons, com ara la de Sant Miquel dels Reis i la de dones del passeig de la Petxina, on en els anys quaranta s’amuntonaven els presos i les preses despés dels juís militars sumaríssims sense cap garantia processal. També es recorden recorreguts com el de la línia XYZ que protegí Valencia de l’avanç cap al sud de les tropes revoltades i els bombardejos de Castelló en 1937.

Tot per a recordar els espais, però sobretot les persones que van lluitar i van ser castigades per la repressió del revoltats i que, durant molt de temps van estar oblidades sense que ningú les reivindicara. El director del projecte periodístic, Carlos López Olano, assenyala que l’objectiu és “ajudar a fer que la memòria dels valencians, la nostra, la més pròxima, siga protagonista”.

A continuació us deixem tots els enllaços als podcast que teniu a la vostra disposició en PLZA RÀDIO 

Plaza Radio - Valencia - Escuchar online

 

 

 

Capítol 01.- Els llocs de la memòria: de dalt a baix

https://plazaradio.valenciaplaza.com/els-llocs-de-la-memoria-de-dalt-a-baix

 

 

 

Capítol 02.- El mur d’afusellament i les fosses de Paterna

https://plazaradio.valenciaplaza.com/el-mur-dafusellament-i-les-fosses-de-paterna

 

 

 

Capítol 03.- Els camps de concentració del franquisme: Los Almendros, Albatera, i altres

https://plazaradio.valenciaplaza.com/els-camps-de-concentracio-del-franquisme-los-almendros-albatera-i-altres

 

 

Capítol 04.- La XYZ, la línia de l’esperança enfront dels feixistes

https://plazaradio.valenciaplaza.com/la-xyz-la-linia-de-lesperanca-enfront-dels-feixistes

 

 

Capítol 05.- El Mercat Central d’Alacant, el nostre Gernika

https://plazaradio.valenciaplaza.com/mercat-central-alacantnostre-gernika

 

 

Capítol 06.- La presó de dones de València

https://plazaradio.valenciaplaza.com/la-preso-de-dones-de-valencia

 

 

Capítol 07.- La repressió a Castelló: fosses i bombardejos

https://plazaradio.valenciaplaza.com/la-repressio-a-castello-fosses-i-bombardejos

 

 

 

Capítol 08.- La vall del Vinalopó, l’últim paisatge de la República

https://plazaradio.valenciaplaza.com/la-vall-del-vinalopo-lultim-paisatge-de-la-republica

 

 

Capítol 09.- La presó de Sant Miquel dels Reis

https://plazaradio.valenciaplaza.com/preso-sant-miquel-dels-reis

 

 

Capítol 10.- El port d’Alacant, l’últim viatge a bord l’Stanbrook

https://plazaradio.valenciaplaza.com/el-port-dalacant-lultim-viatge-a-bord-lstanbrook

 

 

 

Capítol 11.- Els horts de Picanya i els xiquets de la guerra

https://plazaradio.valenciaplaza.com/els-horts-de-picanya-i-els-xiquets-de-la-guerra

 

 

Capítol 12.-  L’Hospital Suec-noruec d’Alcoi

https://plazaradio.valenciaplaza.com/lhospital-suec-noruec-dalcoi

PER A SABER-NE MÉS

À Punt també posa a la nostra disposició, tant els podcast anteriors com altres aportacions multimèdia en el web

En este podcast multimèdia i web es parla de llocs, d’indrets de tota la Comunitat Valenciana, que foren importants, sí, en què passaren coses que no volem oblidar, però també parlem de gent que val la pena recordar. Parlem d’edificis, de paratges, de localitzacions en els mapes, però sobretot ho fem com a excusa per a parlar dels protagonistes, dels herois oblidats, de les víctimes, dels que ho perderen tot, incloent el dret a no ser oblidats.

Per a la narració d’estes històries de memòria hem utilitzat tot tipus d’eïnes audiovisuals. Cada capítol està format per un podcast radiofònic, d’emissió per onesweb i xarxes,(els que teniu a dalt i que Plaza Ràdio ofereix i també À >Punt Ràdio, i una ampliació pel web on s’ofereixen fotografiesvídeosdocumentsil·lustracions, imatges gravades amb dron o amb càmeres de 360º, el que permet una diversitat d’acostaments narratius obrint noves formes de contar amb la mirada sempre posada en la innovació.

https://elmur.apuntmedia.es/

Direcció, guió i presentació:

Carlos López Olano

Redacció, gestió de xarxes i il·lustracions:

Eduard Torres

Imatge, disseny visual i web:

Sergio Formoso

Edició, realització sonora i locució:

Miguel Coll

Locució: Lola Bañón

Correcció al valencià: Ofèlia Sanmartín

Sintonía del podcast: versió del “Bella Ciao” gravada per al programa per Andreu Valor i el Cor de l’Eliana,

amb el seu director Nelo Juste, i amb la col·laboració dels músics Blai A. Vañó i d’Hèctor Tirado

 

Carlos López Olano també està impulsant un projecte col·lectiu d’innovació educativa de la Universitat de València, on professorat i alumnat han creat una interessant innovació d’investigació de la memòria democràtica. Centenars d’alumnes han col·laborat per a difondre la memòria a través d’aquesta web. Hi ha de tot: reportatges, entrevistes i fins i tot còmics…

https://elmur.blogs.uv.es

Post a Comment